V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 8. forduló értékelése

Négyesélyes verseny

Az eddigi legizgalmasabb Marx emlékversenyt követhetik figyelemmel a sakk kedvelõi. A befejezés elõtt két fordulóval, a 6 résztvevõbõl még négynek reális esélye van a bajnoki cím megszerzésére. A rendezõk számára külön öröm, hogy köztük van a helyi Ács Péter is, aki két egyetem végzése mellet, a versenyre is sikeresen felkészült és magabiztosan jól játszik.

A 8. forduló a torna elsõ gyors döntetlenjével indult. A Berkes-Harikrishna partiban szemmel láthatóan mindkét játékos elégedett volt a fél ponttal.

A Balogh-Korcsnoj játszmában, az ellenfelek a megnyitásban kölcsönösen meglepték egymást. A középjáték bonyodalmaiból Csaba került ki elõnnyel, de a kritikus pillanatban túlságosan tisztelte nagynevû ellenfelét. Így a saját maga számára nagyobb elõnyt, de nagyobb kockázatokat ígérõ folytatás helyett, a vezérek cseréje mellett döntött elõnyös állásában. Ez most csak döntetlenre volt elég.

Ahogy azt már megszokhattuk, most is Ács Peti partija hozta a legnagyobb küzdelmet. Sötéttel elõször kiegyenlített, majd fokozatosan túljátszotta a kínai kislányt. Bástya végjátékban mintaszerûen érvényesítette elõnyét. Az eddigi 8 játszmájából 7 eldõlt Petinek, csak 1 döntetlene lett, az is 6 órás küzdelem után!

Eremények:
Berkes-Harikrishna 1/2
Korcsnoj-Balogh 1/2
Hou-Ács 0-1

A nagymester csoport befejezõ fordulója is bõvelkedett izgalmakban. A torna gyõztese fordulatos partit nyert meg. A legnagyobb érdeklõdéssel várt rangadón, a nagymester norma eléréséért küzdõ Papp Gábor, rossz nyitást választott a sorsdöntõ partira. Krisztián nem hibázott, világossal biztosan nyert. A kínai Yu is nyert, a formán kívüli Grünberg ellen, sokat javítva ezzel eredményén, a gyenge rajt után.

Eremények:
Smerdon-Grószpéter 0-1
Szabó-Papp 1-0
Yu-Grünberg 1-0
Tania-Nevednichy 1/2
Flumbort-Pataki 1/2

Végeredmény:

1. Gószpéter 7 pont
2-3. Nevednichy, Szabó 6 pont
4. Papp 5,5 pont
5. Yu 5 pont
6. Flumbort 4 pont
7. Tania 3,5 pont
8 Pataki 3 pont
9-10. Grünberg, Smerdon 2,5 pont

Vidéki Sándor