V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 6. forduló értékelése

Megkezdõdött a második kör

A szabadnap után újult erõvel folytatták a résztvevõk a küzdelmet A paksiak legnagyobb bánatára az indiai belelendült és visszavágott az elsõ fordulóban elszenvedett vereségéért. Peti túlságosan modorosan, lagymatagon kezelte a megnyitást, nem sikerült kiegyenlítenie. A 30. lépés környékén óriási idõzavarba került mindkét játékos, rendszerint csak a lépésekért kapott 30-30 másodperccel gazdálkodtak, ott is az utolsó 3-4 másodpercben tették meg a lépést. Harikrishna ezt is bírta idegekkel, megérdemelten nyerte a partit.

A két másik játszma 6 órás küzdelmet és döntetlent hozott. Korcsnoj és Berkes végig jobban álltak, megõrizték nyitási elõnyüket, de nem sikerült azt gyõzelemre váltaniuk.

Korcsnoj õrzi félpontos elõnyét. A holnapi Harikrishna-Korcsnoj rangadón, az esetleges gyõztes nagy lépést tehet a bajnoki cím felé.

Eremények:
Harikrishna-Ács 1-0
Berkes-Balogh 1/2
Korcsnoj-Hou 1/2

állás: Korcsnoj 4 pont; Harikrishna 3,5 pont; Ács, Balogh 3 pont; Berkes 2,5 pont; Hou 2 pont

A nagymester csoportban nem volt szabadnap. Két további fordulót bonyolítottak le. Az eddigi vezetõk közül Grószpéter világossal, biztosan nyert. Majd a 7. forulóban meglepetésre vesztett a kínai nagymester ellen.

Papp óriási esélyt hagyott kihasználatlanul a 6. játéknapon egylépéses nyerés helyett döntetlenre rontotta a partit. Nagy kár, mert így meg legalább egyszer nyernie kell a hátralévõ fordulókban a 6,5 pontos nagymesteri norma eléréséhez. Szabó egy gyõzelem, egy döntetlen elérésével utolérte az élmezõnyt. Neki is 2/1,5 pont kell a GM normához. Az utolsó forduló rangadója, Szabó-Papp játszma, nagy izgalmakat ígér.

A hetedik fordulóban megszerezte második gyõzelmét Tania. A csinos hölgy látványos indiai öltözetben érkezett a partira. Ellenfele, a formán kívül játszó ausztrál fiú, egy baseball sapka segítségével igyekezett csak a táblára koncentrálni. Nem sikerült.

Eremények:
Pataki-Smerdon 1/2
Tania-Szabó 0-1
Nevednichy-Yu 1/2
Grószpeter-Flumbort 1-0
Papp-Grünberg 1/2

Vidéki Sándor