V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 5. forduló értékelése

Korcsnoj egyedül vezet!

A mai fordulóval véget ért a torna elsõ köre a Marx versenyen. A következõ részben fordított színekkel játsszák a visszavágókat. Minden játszma eldõlt és csak egyetlen döntetlen született a GM csoportban is! A forduló legizgalmasabb játszmáját ismét Ács Péter játszotta. Nem zavarta a sötét szín, magához ragadta a kezdeményezést már az elsõ húzások után. Mintaszerû pozíciós tisztáldozatot hozott a 23. lépésben, amivel sikerült szétvernie ellenfele királyállását. Balogh Csaba óriási idõzavarba került, csak másodpercei maradtak egy-egy lépésre. Az idõvel való vesztést el tudta kerülni, a vereséget már nem. A torna eddigi leglátványosabb partijának a megnyerésével, Peti az elõkelõ 2. helyen várja a második kört.

A másik két parti mutatott némi hasonlóságot. Korcsnoj és Harikrishna is enyhe pozíciós elõnnyel került ki a nyitásból, amit biztosan érvényesítettek. Az elsõ számú kiemelt indiainak ez az elsõ gyõzelme a tornán. Korcsnoj már a harmadik gyõzelménél tart, fél pont elõnnyel vezeti a tornát. Teljesítményére azt hiszem már minden jelzõt sokszorosan elhasználtak.

Eremények:
Balogh-Ács 0-1
Hou-Harikrishna 0-1
Korcsnoj-Berkes 1-0

A GM csoportban is izgalmas partik zajlottak, sorra dõltek el a játszmák.

Megszerezte elsõ gyõzelmet Tania Yu ellenében, így teljes india siker született a mai india-kínai párharcban (2-0). Pataki ugyanazzal a nyitással próbálkozott, mint korábban Grószpéter ellen. Az eredmény is ugyanaz lett, gyors vereség. Grószpéter szemmel láthatóan jól felkészült a versenyre, könnyedén megtalálja az ellenfelek gyenge pontjait a repertoáriakban. Ma sötéttel játszotta túl Grünberget, már a megnyitásban. A középjátékra már csak a pont begyûjtése maradt. Flumbort esélyes állásban követett el taktikai hibát. Egyedül a Szabo-Smerdon lett remis. Jellemzõ világos elõnyére, hogy egy durva tisztelnézés után is képes volt megmenteni a félegységet.

Eremények:
Papp-Pataki 1-0
Tania-Yu 1-0
Grünberg-Grószpéter 0-1
Flumbort-Nevednichy 0-1
Szabó-Smerdon 1/2

Vidéki Sándor