V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 4. forduló értékelése

Korcsnoj és Balogh az élen!

A viharos kezdés után -9 partiból 7 eldõlt, ami teljesen szokatlan a magas szintû tornákon-, ma érthetõen óvatosabbak voltak a játékosok.

A nap rangadóját, az Ács-Korcsnoj partit, figyelték legtöbben. Nem is kellett csalódniuk a nézõknek. Peti biztos elõnyre tett szert a nyitás után, kritikus pillanatban azonban hibásan döntött. Válaszhatott a kicsi, de biztos elõny, vagy pedig a látványos, de kockázatos áldozatokkal teli, támadás mellett. Vesztére az utóbbi mellett döntött. A parti hevében elfelejthette, hogy õ ugyan a mezõny legjobb támadó játékosa, de Korcsnojt évtizedeken át a világ legjobb védekezõ játékosának tartották és ma, 76 évesen, is még egyike a legjobbaknak Péter végzetesnek tûnõ támadása közben is, végig az egyetlen menekülõ utakat megtalálva, hidegvérûen védekezett, lecserélte a figurákat és megnyerte a partit.

A 22 születésnapját ünneplõ Berkes nagyon jól felkészült világossal, az elsõ 22 lépését "kottából", 2-3 perc alatt lépte meg. Terve is jó választásnak tûnt egy taktikus ellen. A kínai lány azonban, nem teljesen egyoldalú játékos, bizonyította, hogy védekezni is tud, ha rákényszerítik.

A formán kívül játszó Harikrishna nem hozott semmi elõnyt a nyitásban. Még õ örülhetett a gyors döntetlennek.

Eremények:
Ács-Korcsnoj 0-1
Berkes-Hou 1/2
Harikrishna-Balogh 1/2

Állás: Korcsnoj, Balogh 2,5 , Ács, Berkes 2, Harikrishna, Hou 1,5

A nagymester csoport küzdelmeiben az éltáblások partija hozta a legnagyobb küzdelmet. Grószpéter döntõ támadást indított, a sötét által középen hagyott király ellen. De a kulcspillanatokban nem sikerült feltennie a pontot az i-re. A közel hat órás parti végére elfáradt, így a hõsiesen védekezõ Papp megmentette a félpontot és ezzel az esélyét is a nagymesteri norma elérésére.

Szabó a végjátékban fektette két vállra klubtársát, így csatlakozott az élmezõnyhöz. A csinos indiai bajnoknõnek erõsnek tûnik a mezõny, ezúttal Flumbort nyert ellene egy látványos, áldozatokkal teli partit.

A két legtávolabbról érkezõ játékos partiját, a kínai nagymester nyerte a könnyelmûsködõ ausztrál ellen.

Eremények:
Grószpéter-Papp 1/2
Pataki-Szabó 0-1
Smerdon-Yu 0-1
Tania-Flumbort 0-1
Nevednichy-Günberg 1/2

Vidéki Sándor