V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 3. forduló értékelése

Magyar nap Pakson!

A harmadik forduló szenzációsan sikerült magyar fiataljainknak. A párosítás szeszélyének köszönhetõen a külföldi meghívottakkal kerültek össze és a lehetséges 3 pontból 2, 5-öt szereztek. Az Ács, Balogh duó át is vette a vezetést Korcsnojtól.

A Balogh-Korcsnoj játszmában sötét egy kétes újítással, valamint szokatlanul gyors játékkal próbálta zavarba hozni világost. Ez a kissé "kávéházi" játék kevés volt Csaba ellen, aki kisebb bizonytalankodás után, legyõzte híres ellenfelét.

Az Ács-Hou játszmában, Peti okosan választotta meg kezdõlépéseit. Stílusának megfelelõ támadóállás jött létre, ahol végig kézben tartotta az irányítást. Futói erõsebbnek bizonyultak sötét huszárjainál.

Ma sokat kellett izgulni Ferencünkért, de szívós védekezéssel, meg egy csipet szerencsével megmentette a fél pontot Harikrishna ellen. Elméleti értékû parti volt, Harikrishna fontos, új tervet dolgozott ki a megnyitásban. Fokozatosan túljátszotta ellenfelét, de a döntõ pillanatban hibázott, amit sötét remekül kihasznált és kiszabadult szorongatott állásából.

Balogh-Korcsnoj 1-0
Ács-Hou 1-0
Harikrishna-Berkes 1/2

Állás: Ács, Balogh 2 pont; Berkes, Korcsnoj 1,5 pont; Harikrishna, Hou 1 pont

A nagymester csoportban az elsõtáblás rangadó hozta a leglátványosabb harcot, elõbb Papp Gábornak majd Nevednichynek voltak nyerési esélyei. Ezzel azonban egyikük sem élt megfelelõen, így döntetlen lett a parti vége.

Az egyedüli eldõlt a játszmában, Grószpéter Attila gyors gyõzelmet aratott a megnyitásra nem elég felkészült Pataki ellen. A többi játszma több órás küzdelmet hozott, de nem bírtak egymással a játékosok. A csoportot a 4. fordulóban egymás ellen küzdõ Grószpéter Attila és Papp Gábor vezeti 2,5 ponttal.

Eremények:
Grószpéter-Pataki 1-0
Papp-Nevednichy 1/2
Grünberg-Tania 1/2
Yu-Szabó 1/2
Flumbort-Smerdon 1/2

Vidéki Sándor