V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 2. forduló értékelése

Berkes nyerte a házirangadót!

Erre a fordulóra sem csökkent a játokosok küzdõszelleme. Elsõnek a Hou-Balogh parti dõlt el. Csaba látszólag könnyen kiegyenlített a megnyitásban, de tett két elhamarkodott gyaloglépést, és állása hirtelen összeomlott. A kínai kislány biztos kézzel gyûjtötte be a teljes pontot.

A verseny elsõ döntetlenjét a két korábbi gyõztes, Korcsnoj és Harikrishna, egymás elleni partija hozta. A döntetlent kézben tartva, szerettek voltak gyõzni mindketten de a pontosztozkodást, nem kerülhették el.

A forduló legizgalmasabb mérkõzésének a Berkes-Ács játszma ígérkezett. Nem is kellett csalódnunk.Fecó a tegnapi vereség után rendkívül elszántan és felkészülten érkezett a rangadóra. Peti felkészülése kevésbé volt sikeres, a másodhúzó szerepében gyorsan hátrányba került. Csak legendás küzdõképességének, találékonyságának köszönhetõen fejezõdött be ez a parti utolsónak, a vereséget azonban így sem tudta elkerülni.

A mezõny teljesen összerázódott, Korcsnoj vezet 2/1,5 ponttal, de mögötte négyen állnak 50%-os teljesítménnyel.

A GM csoport

Elõször Smerdon büntette meg látványosan, Grünberg felelõtlen anyagvadászatát. Gyorsan bemattolta a középen hagyott sötét királyt. A Tania-Papp partiban ellenkezõ forgatókönyv alapján ment a harc. Az indiai hölgy hozott, látványos de nem korrekt áldozatokat. Gábor elõbb az áldozatokat fogadta el, majd hamarosan ellenfele gratulációját. Egyedül õ nyerte meg mindkettõ partiját mindkét mezõnyt beleértve!

A nagymesterek csatájában a sötéttel játszó Grószpéter került halvány elõnybe, de Nevednichy tartani bírta az egyensúlyt. Pataki vérbeli pókerjátékos módjára blöffölt a megnyitásban. Az áldozott/elnézett gyalogot a kínai nagymester köszönettel fogadta. Anyagi és idõelõnyre tett szert, de túlbecsülte lehetõségeit és meglepetésre súlyosat hibázva elvesztette a játszmát. Legutoljára a Szabó-Flumbort parti fejezõdött be. A sokáig egyensúlyba lévõ küzdelemben, az idõzavarba került sötét hibázott. Krisztián szépen játszva szerezte meg elsõ gyvzelmét.

Eredmények:

V. Marx György Emlékverseny
Balogh-Hou 0-1
Korcsnoj-Harikrishna 1/2
Berkes-Ács 1-0

Paks GM
Smerdon-Grünberg 1-0
Tania-Papp G 0-1
Nevednichy-Grószpéter 1/2
Pataki-Yu Shaoteng 1-0
Szabó-Flumbort 1-0

Vidéki Sándor