V. Marx György Emlékverseny
Paks, 2007. augusztus 4-15.
  2007 :: 1. forduló értékelése

Fantasztikus rajt a paksi tornán!

Az V. Marx György emlékverseny elsõ fordulója kiélezett küzdelmeket, érdekes eredményeket hozott.

A sötéttel játszók nem a kiegyenlítésre, hanem szinte minden partiban gyõzelemre törtek. A tavalyi gyõztes Harikrishna, Ács Petink ellen feszítette túl a húrt. Peti higgadtan védekezett, ügyesen cserélte a vezéreket, a végjátékban pedig tanári módon érvényesítette elõnyét. Majd a forduló legnagyobb bravúrját hajtotta végre gyõzelmével.

A másik paksi sakkozónk, Berkes Fecó is a kiegyenlítés helyett a bonyodalmakat választotta. Túlságosan meggyengítette királyállását, engedte, hogy Balogh Csaba kedvenc figuráit, a huszárokat, kedvére mozgassa. A nagykanizsaiak éltáblása élt is a lehetõséggel, végzetes támadást indított a sötét király ellen.

A legnagyobb érdeklõdés a 76 éves Korcsnoj, a mai sakkozás talán legnagyobb egyénisége, és a feltörekvõ új csillag, -a mindössze 13 éves kínai hölgy, aki jelenleg a 4. nõi világranglistán-, Hou Yifan játszmáját követte. Korcsnoj nagymester, a fiataloktól eltérõen, nem akart már a küzdelem elején elõnybe kerülni. Elõbb kiegyenlített, leszerelte taktikus ellenfele próbálkozásait és a végjátékban biztos kézzel söpörte be a teljes pontot. Egyszerûen hihetelen, hogy mennyi energiával rendelkezik.

Idén elõször, a hagyományos paksi nagymesterverseny is egyidõben zajlik a tornával. Itt a paksi fiatalok, rangos meghívottak mérik össze erejüket és kapnak esélyt a nagymesteri cím elérésére. A házi rangadón az egyetlen paksi légiós, Nevednichy nagymester, ha nehezen is, de érvényesítette a papírformát Pataki Gyõzõ ellen. A korábbi magyar bajnok 'lemásolta' Korcsnoj taktikáját és ugyanolyan módon nyert az idei indiai nõi bajnok ellen. Papp Gáborunk kalandos partit nyert az egyik legjobb ausztrál sakkozó ellenében. Csak két játszmában történt igazságos pontosztozkodás, ami igen ritka ilyen színvonalú tornákon.

A második forduló sem ígér kevesebb izgalmat, csak két partit említenék:Berkes-Ács, Korcsnoj-Harikrishna

Vidéki Sándor