IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 9. forduló értékelése

Harikrishna fél pontra a gyõzelemtõl

A Pakson folyó sakk emlékverseny utolsó elõtti fordulójában ismét három döntetlennel álltak fel a játékosok az asztaltól. A tavalyi gyõztes Almási csupán a harmadik helyen áll, a hazaiak két fiatal versenyzõje Berkes és Ács pedig még játszmagyõzelem nélkül szerepel.

Végsõ hajrájához érkezett a Marx György emléktorna, a vezérhajós Harikrishna már behúzott evezõvel is elsõként ér a célba, így érthetõ, hogy biztonsági játékkal kívánja abszolválni a versenygyõzelmet. Almási Zoltán az elvesztett rangadó után világossal megkísérelte a második helyezéshez szükséges gyõzelmet a fél ponttal elõtte álló Efimenko ellen, de a két királyig tartó csatában az ukrán sakkozó sikeresen védte meg a versenyben elfoglalt pozícióját. A hazai összecsapás szintén békével zárult Berkes Ferenc a szicíliai védelem egyik éles változatát tálalta fel csapattársának, Ács Péter egy ritkább mellékváltozatba terelte a játékot és a játszma gyors döntetlennel zárult.

Az utolsó fordulóban az indiai Pentala Harikrishna számára már a döntetlen elegendõ az egyedüli elsõséghez, miután azonban sötét színnel ül asztalhoz a paksi Berkes Ferenccel szemben még nem lehet teljesen nyugodt. A második hely kérdésében az ukrán sakkozó esélyei a legjobbak, a záró fordulón világossal ül majd asztalhoz Ács Péter ellen. A csalódott Almási számára csak a gyõzelem szolgálhatna vigaszul, jelen pillanatban a világranglista 35. helyezettje jelentõs élõpont veszteséget könyvelhet el.

A 9. forduló eredményei:

Almási, Z - Efimenko, Z döntetlen
Harikrishna, P - Wang, Y döntetlen
Ács P - Berkes F döntetlen

Molnár Béla