IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 8. forduló értékelése

Indiai gyõzelem a rangadón

Rangadó mérkõzést nyert a versenyben vezetõ Harikrishna a címvédõ Almási ellen a Marx emléktorna nyolcadik fordulójában. A kínai Wang a gyõzelem kapujában rontott Ács ellen. Berkes az ukrán Efimenko ellen hozta a remit.

Eldõlni látszik a tornagyõzelem kérdése a Pakson folyó IV. Marx György emlékversenyen. Úgy tûnik a két napos állóháborút követõen a nyolcadik fordulóban sorra kerülõ rangadóra pihentek rá a verseny résztvevõi. Már az elsõ félórában nyilvánvalóvá vált, hogy ezen a napon döntésre akarja vinni a versenygyõzelem kérdését a mezõny két kiemelkedõ egyénisége a hatszoros magyarbajnok Almási Zoltán a torna címvédõje és az indiai Harikrishna akinek jelen pillanatban komoly esélyese van a trónfosztásra. A spanyol megnyitás Marshall támadása kedvenc fegyvere az indiai nagymesternek, a viadal elsõ fordulójában Ács Péter ellen is ebben a változatban nyert játszmát. Almási a változatban megszokott minõségáldozatot játszotta meg, de Harikrishna új edzõjével - Anand egykori szekundánsával - a grúz Ubilavával gondosabban elemezte a varit és túljátszotta a tavalyi bajnokot. Ezzel az összecsapásuk mérlege 2-0 lett az indiai javára és Harikrishna két fordulóval a torna befejezése elõtt teljes pont elõnyre tett szert.

Hetedik játszmája végzõdött döntetlennel Zahar Efimenkonak és Berkes Ferencnek egyaránt, a különbség, hogy az ukrán nagymester neve mellett egy gyõzelem is áll. A szicíliai védelmû összecsapásban Berkes idõben végrehajtott centrumáttöréssel megközelítõleg kiegyenlített álláshoz jutott, az ukrán beton biztos bunkerbõl várt a paksi sakkozó hibájára, de miután ez nem következett be a játszma döntetlen révbe ért.

Meglepõ fordulattal lett remi Wang Yue és Ács Péter csatája, a kínai nagymester tisztelõnyt szerzett a fordulatokban bõvelkedõ összecsapásban és a tisztelõnyös végjátékra egyszerûsödött pozícióban, nem ismerte Philidor még 1749-ben született híres tanulmányát, és az idõzavaros végkifejletben nem tudta gyõzelemig fokozni az elméleti nyert állását. A játszma végül bírói döntéssel döntetlenül végzõdött.

A 8. forduló eredményei:

Efimenko, Z - Berkes F döntetlen
Wang, Y - Ács P döntetlen
Almási, Z - Harikrishna, P 0-1

Molnár Béla