IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 7. forduló értékelése

Ács Péter kiremizte a tavalyi bajnokot

Óvatos játékra váltott a IV. Marx György emlékverseny mezõnye. A visszavágó körben lejátszott második forduló - hasonlóan az elõzõhöz - nem hozott döntést a játszmákban. A kialakult állóháború a versenyben vezetõ indiai Harikrishna számára lehet kedvezõ, ugyanakkor az üldözõk - Almási és Efimenko - számára egyre fogy a lehetõség a felzárkózásra.

A tornán élen álló Harikrishna a versenyhelyzetet tekintve lépéselõnyben van, ennek megfelelõen óvatos játékra rendezkedett be. Jóllehet ennek a taktikának is lehetnek buktatói, a második kör fejleményei egyelõre az õ malmára hajtják a vizet. Az üldözõ bojt képviselõ ukrán Efimenko törekvését ami a játék kiélezésére irányult az indiai sakkozó már a megnyitásban profi módon leszerelte és ugyan a játszma két királyig tartott, a 46 lépés során semmi említésre méltó dolog nem történt.

Almási Zoltán dícséretére legyen mondva a hetedik fordulóban Ács Péter ellen megpróbált sötéttel is nyerésre játszani. Már a megnyitásban váratlan fegyverhez nyúlt, a királyindiai védelemmel igyekezett olyan hadállást kiépíteni, ahol elkerülheti a hadállás egyszerûsödését. Rendkívül megfontoltan lépegetett mindkét versenyzõ igyekezve ráérezni ellenfele készülésének gyenge pontjaira, saját stílusának megfelelõ hadállásra törekedve. Ács Péter az utóbbi fordulókban fokozatosan bemelegedett és egyre jobb teljesítményt láthatunk tõle, a megnyitást követõen hátrányosabb állásba került ugyan, de pontos védekezésének köszönhetõen örökös sakkos döntetlennel végzõdött játszmája.

A Berkes Ferenc - Wang Yue partiban a kínai versenyzõ a szláv védelem kõfalra emlékeztetõ alakzatát állította szembe Berkes nyerési kísérleteivel. Az olimpián ezüstérmes kínai csapat házi változata biztos erõdnek bizonyult ebben a játszmában is. Feri ugyan parányi rést tudott ütni ezen a falon a c vonal elfoglalásával, de a fokozatosan cserélõdõ figurák mellett nem maradt haderõ a rohamra. Így továbbra is várat magára a paksi fiúk elsõ gyõzelme.

A 7. forduló eredményei:

Harikrishna, P - Efimenko, Z döntetlen
Ács P - Almási, Z döntetlen
Berkes F - Wang, Y döntetlen

Molnár Béla