IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 5. forduló értékelése

Félidõben a Marx-emléktorna

Félidejéhez érkezett a IV. Marx György emlékverseny, az elsõ kör befejezõ fordulójában mind három mérkõzés döntetlennel ért véget. A papírformát látszik igazolni, hogy a világranglista 25. helyezettje az indiai Harikrishna fél pontos elõnnyel áll a mezõny élén.

Az ötödik játéknapon meglepetésre a két hazai versenyzõ játszmájában alakult ki a legnagyobb küzdelem. Berkes Feri a megnyitásban kisebb elõnyt szerzett ám a folytatásban nem a legelõnyösebben rendezte el a figuráit, így az elõny lassanként elolvadt. Péter egy gyalogáldozattal igyekezett megkavarni az állást, támadással szerette volna kihasználni ellenfele kissé szellõs sáncállását. Berkes veszélyérzete jól mûködött, így idõben áthangolódott arra, hogy a döntetlen kiharcolását kell célul kitûznie és leegyszerûsítette a hadállást. A végjátékban a gyalogelõny dacára nem volt reális nyerési esély, így a két paksi versenyzõ döntetlenben állapodott meg.

Almási Zoltán sötéttel kedvenc Berlini-változatában fogadta az ukrán Efimenko nyerési kísérletét, a változatra jellemzõ korai vezércsere ugyan gyakran a döntetlen végzõdés árnyékát veti a játékra, de Almási sok kiváló nagymester ellen bizonyította már, hogy a végjáték ellenére képes nyerésre játszani. Ez az óvatos ukrán ellen most nem sikerült, a játékidõ harmadik órájában Efimenko ajánlatára megosztoztak a ponton.

Az élen álló indiai úgy döntött egy nappal meghosszabbítja a szabadnapját és már a 15 lépésben döntetlent ajánlott a kínai Wangnak. Az ázsiai sakkozó nem sokat tépelõdött a válaszon, respektálta ellenfele formáját és nem utolsósorban a hadállás szürkeségét és elfogadta az ajánlatot. A versenyben vezetõ Harikrishna esélyeit tovább növeli, hogy a második körben három alkalommal is világos színnel ül majd asztalhoz. Az egyaránt három pontos Almási és Efimenkó számára pedig több kockázatvállalásra lesz szükség a felzárkózáshoz.

A 5. forduló eredményei:

Efimenko, Z - Almási, Z döntetlen (Spanyol megnyitás, 32)
Wang, Y - Harikrishna, P döntetlen (Nimzoindiai védelem, 15)
Berkes F - Ács P döntetlen (Réti megnyitás, 43)

Molnár Béla