IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 4. forduló értékelése

Almási javított

A Marx-emléktorna 4. fordulójában Almási Zoltán az elõzõ fordulóban elszenvedett vereségét követõen szép gyõzelemmel köszörülte ki a csorbát. A magyarbajnok kedvenc változatába a szicíliai védelem Szvesnyikov orosz nagymesterrõl elkeresztelt variánsába csalta a mezõny legfiatalabbját a kínai Wang Yuét, aki szintén szakértõként mozog ebben a megnyitásban, legutóbb az olimpián több játszmában is sikerrel alkalmazta. A tavalyi viadalon Zoli az izraeli Emil Szutovszkijt is "oktatta" ebben a tisztáldozatos folytatásban amely a mostani játszmában terítékre került, így a 19 éves titánt nem érhette váratlanul a megjátszott folytatás. A játszmában a tisztáldozatért cserébe világosnak három szabadgyalogja robogott az átváltozási mezõ felé és miután a sebtében összetákolt blokád nem bizonyult nagy Falnak, így végül egy döntõ gyalogátváltozás tett pecsétet a küzdelemre. Almási ezzel a gyõzelemmel felzárkózott legyõzõje az élen álló Harikrishna mögé.

Berkes Ferenc fontos fél pontot rabolt el az éllovas indiai Pentala Harikrishnától, dacára annak, hogy a paksiak ifjúsági világbajnoka a sötét bábokat vezette, elõnyösebben állt amikor döntetlenben egyeztek meg. Feri a hajszálnyi pozíció elõnyben nem látott reális nyerési esélyt, amit a játszma utáni elemzés is igazolt.

Ács Péter világossal törik-szakadra játszott az ukrán Efimenko ellen és a megnyitásban ígéretes támadóállást épített ki. Az ukrán nagymester veretlenül versenyzett a korábbi fordulókban és most is jól reagált, kitûnõen szervezte meg az ellenjátékot és sötéttel átvette a kezdeményezést, anyagi elõnyre tett szert, s megszerezte elsõ gyõzelmét, amivel rögtön a holtversenyes második helyre ugrott a tabellán.

A második kör elõtti utolsó fordulóra kerül sor az ötödik játéknapon, amelyben a hazaiak versenyzõi Berkes és Ács csapnak össze

A 4. forduló eredményei:

Ács P - Efimenko, Z 0 - 1 (Szicíliai védelem, 44)
Harikrishna, P - Berkes F döntetlen (Vezércsel, 24)
Almási, Z - Wang, Y 1 - 0 (Szicíliai védelem, 48)

Molnár Béla