IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 3. forduló értékelése

Berkes becsületgólja

Rangadó mérkõzést nyert az indiai Harikrishna a tavalyi gyõztes Almási Zoltán ellen a IV. Marx György emlékverseny harmadik fordulójában. Ács Péter éles játszmában szenvedett vereséget a kínai Wang Yue ellen. Berkes döntetlenje mentette meg a magyarok "becsületét".

Az elõzõ napi "fegyverszünet" után, a harmadik játéknapon ismét élesre töltöttek a sakkozóink Pakson. A nap slágermérkõzésének a Harikrishna - Almási játszma ígérkezett, ahol a mezõny két legmagasabb értékszámú versenyzõje csapott össze. Almási egy elõkészített újítással lepte meg az ellenfelét, de az indiai gyors válaszlépéseibõl kiderült, nem érte váratlanul a játszmalépés. A világranglista 25. helyezettje elõbb gyalog majd tisztáldozattal vezette a támadást, Almási a nehéz állásban ötletes védekezéssel leszerelte ugyan ellenfele kezdeményezését, de ennek áraként egy gyaloghátrányos végjátékot kellett vállalnia, ahol Harikrishna biztos technikával érvényesítette anyagi elõnyét.

Ács Péter ismét szájízének megfelelõ hadállást hozott ki a kínai Wang elleni játszmájában és ígéretes támadással szorongatta ellenfelét. A kínai számára csak a gyalogelõny jelentett némi vigaszt passzív figuráiért cserébe. Péter a játszma idõzavaros szakaszában nem találta meg a kulcsot ellenfele állásának feltörésére és a leegyszerûsödõ állásban az anyagi hátrány a döntõnek bizonyult.

Berkes Ferenc az ukrán Efimenko ellen ült asztalhoz és akár az elõzõ két játszmában itt is gyorsan felborult az anyagi egyensúly, Feri korai gyalogáldozattal igyekezett fogást találni az óvatos ukrán állásán. Ellenfele a nehéz állás ellenére pontosan hárított és megõrizte veretlenségét, harmadik játszmája is pontosztozkodással ért véget.

A 3. forduló eredményei:

Berkes F - Efimenko, Z 1/2 - 1/2
Ács P - Wang, Y 0 - 1
Harikrishna, P - Almási, Z 1 - 0

Molnár Béla