IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 2. forduló értékelése

Ács értékes remije

Békés napot zártak a sakkozók a IV. Marx György emlékverseny második fordulójában. Ács Péter sötéttel is tartani tudta a lépést a tavalyi gyõztes Almási Zoltánnal, a hazaiak másik üdvöskéje Berkes Ferenc pedig másodhúzóként semlegesítette a kínai Wang Yue játékát. Az ukrán Efimenko és az indiai Harikrishna csatájában kiegyensúlyozott küzdelemben született békekötés.

Ezen a játéknapon a bágyasztó meleg sakkozóinkat sem hagyta hidegen, s hogy ez a nap nem játék, arról a hõmérõre tekintve meggyõzõdhetett mindenki. Persze a tegnapi hidegzuhany után a paksiak úgy döntöttek, hogy ezúttal klíma ide - klíma oda megizzasztják ellenfeleiket. Ács Péter számára ez nem ígérkezett könnyû feladatnak, hiszen a hatszoros magyarbajnok Almási Zoltán ellen ült asztalhoz. Péter fõiskolai tanulmányai miatt átmenetileg szakított a profi sakkozással és élõpontszáma alapján az utolsó helyen áll a mezõnyben, ám ezúttal a játszma képe alapján úgy tûnt; jól megtanulta a leckét. A meglepetés fegyverét húzta elõ a megnyitásban, hiszen, Viktor Korcsnoj - hogy a nagy elõdöknél maradjunk - kedvenc változatát a nyílt spanyolt húzta elõ a csizmaszárból. A kialakult hadállásban ezúttal kedvenc stílusában játszhatott Péter, kezdeményezéshez jutott és a játékidõ ötödik órájában aktív ellenjátékkal gyalogelõnyös bástyavégjátékot harcolt ki. Ám a második világbajnok Lasker szállóigéje miszerint "Minden bástyavégjáték döntetlen!" ezúttal is megerõsítést nyert. Ács ezen a napon ötletes játékot mutatott és eredménye bíztató jel lehet a folytatásban.

Berkes Ferenc a kínai Wang Yue ellen a Grünfeld védelemben vette fel a harcot, játszmájuk hosszú elméleti párharcot hozott. Feri egy elõkészített házi változatot tálalt fel magyarosan, a hazai specialitások területén azonban a kínai is jártasnak tûnt és néhány csípõs lépéssel fûszerezte a hadállást. Miután a "beetetés" csak részleges sikerrel járt, a két játékos pontéhségét az osztozkodás öröme váltotta fel és békésen megosztoztak az egységen.

A harmadik párban az ukrán Efimenko és az indiai Harikrishna játszmában az ukrán sakkozó nem adta meg az esélyt a mezõny egyes számú favoritjának, hogy megismételje az elõzõ napon Ács sikeresen vizsgázott Marshall-cselt és elhárította az éles változatokat és szigorú biztonsági játékát majdnem siker koronázta, hiszen a végjátékban gyalogelõnyhöz jutott. Az indiai versenyzõ ellenben pontos technikával hárította a fenyegetéseket és újabb gyalogáldozattal elméleti döntetlen állásba menekítette a játszmát.

A nap mérlege az eredményeket tekintve három döntetlen, ám a játszmákat tükrében nem okozott csalódást a második játéknap sem, különösen igaz ez a két paksi fiatal esetében akik ezzel a félponttal "beiratkoztak" a versenytáblázatba.

A 2. forduló eredményei:

Efimenko, Z - Harikrishna, P 1/2 - 1/2
Almási, Z - Ács P 1/2 - 1/2
Wang, Y - Berkes F 1/2 - 1/2

Molnár Béla