IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 10. forduló értékelése

Harikrishna az emlékverseny gyõztese

A IV. Marx György emlékversenyen az indiai Harikrishna igazolta a papírformát, a világranglista 25. helyezettje könnyed játékkal írta be a nevét az emlékverseny gyõzteseinek sorába. Borisz Gelfand, Viktor Korcsnoj, Almási Zoltán után Harikrishna Pentala a negyedik bajnoka a versenysorozatnak. A Marx György fizikus professzor emlékére megrendezett torna az idei esztendõ legrangosabb hazai sakkviadala volt. A verseny fõvédnöke Kovács József, a Paksi Atomerõmû Rt. vezérigazgatója, fõtámogatója a Paksi Atomerõmû Zrt. volt.

A verseny utolsó fordulójában mind a három játszma döntetlennel végzõdött. Elsõként a Berkes-Harikrishna párharc fejezõdött be békekötéssel, az indiai nagymester pontos lépésekkel tartotta az egyensúlyt, bebiztosítva ezzel tornagyõzelmét. Ács Péter sötét figurákat vezetve az ukrán Efimenko ellen ült asztalhoz. A játszma kisebb összecsapás után remivel végzõdött. A forduló leghosszabb játszmáját a tavalyi verseny gyõztese Almási Zoltán játszotta a kínai Wang ellen, akit miután az elsõ körben sikerült legyõznie, ismét igyekezett begyûjteni a magyar versenyzõ. Almási elszántságát kis híján megbüntette a kínai, miután egy kiskombinációt követõen a magyarbajnok került anyagi hátrányba. Az idõzavaros kapkodásban azonban a torinói sakkolimpián ezüstérmes kínai válogatott legeredményesebb pontszerzõje, a 19 éves Wang Yue addig ügyetlenkedett, hogy megfordult a játszma, már-már biztosnak látszott Almási gyõzelme. A két gyalogelõnyös állásban az óvatlan sakkadásoknak köszönhetõen háromszoros lépésismétlés állt elõ és a kínai a szabályok értelmében kérhette a döntetlen megállapítását.

A gyõztes indiai versenyzõ 5 ponttal gyarapította értékszámát, így közel került a 2700-as elit pontszámhoz, amely a legjobb beugró a nagy világversenyek elitmezõnyébe. Harikrishna ezen a versenyen hiba nélkül, könnyed játékkal végzett az élen. A mindössze 21 éves fiatalt Anand mögött a legígéretesebb tehetségként tartják számon hazájában. A paksi verseny hagyománya szerint a záró banketten a gyõztesnek járó kupa mellett a következõ évi tornára is meghívást kapott az indiai bajnok.

A második helyezett ukrán Zahar Efimenko a bajnokhoz hasonlóan veretlenül szerepelt, biztos pozíciójátékával ha nem is a látványos sakkot kedvelõket szolgálta ki, de egyetlen játszmában sem tudták igazán megszorítani. Három ponttal gyarapította értékszámát.

A tavalyi bajnok Almási Zoltán a harmadik helyen zárta a versenyt. Felemás képet nyújtott, harcosságával kiemelkedett a mezõnybõl, de az idõzavarai jelentõsen hátráltatták az eredményességét. Minden játszmában bátran nyerésre játszott, a torna gyõztes elleni kettõs veresége azonban rámutatott megnyitási problémáira. Kilenc élõ-pontot vesztett.

A kínai Wang Yue a mezõny legfiatalabb résztvevõjeként a negyedik helyen zárta a tornát. Ötvenszázalékos teljesítményével egy élõ-pontot vesztett. A torinói sakkolimpián az ötödik helyen végzett válogatottunk egyik legjobbja Berkes Ferenc nyeretlenül, kilenc döntetlennel zárta a versenyt. Elmondása szerint a felkészülése nem sikerült jól, az emlékverseny elõtt közvetlenül érkezett vissza egy kínai tornáról, emiatt fáradtan és erõtlenül játszott. A hazaiak másik fiatalja Ács Péter az elsõ félidõben három vereséget is szenvedett, de a második körben nem talált legyõzõre. Iskolai tanulmányai miatt elszokott a hasonló versenyek színvonalától és csak a második körben talált önmagára. Két élõ-pont nyereséggel fejezte be a versenyt.

A 10. forduló eredményei:

Efimenko, Z - Ács P döntetlen
Berkes F - Harikrishna, P döntetlen
Wang, Y - Almási, Z döntetlen

Molnár Béla