IV. Marx György Emlékverseny
Paks, 2006. Július 28 - Augusztus 7.
  2006 :: 1. forduló értékelése

A csütörtök esti megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a IV. Marx György sakk emlékverseny Pakson. A pénteki elsõ forduló a hazai szurkolók számára kevés örömöt tartogatott, miután mindkét paksi versenyzõ gratulálni volt kénytelen ellenfelének. A forduló leghosszabb játszmájában a kínai, ukrán párharc pontosztozkodással zárult.

Úgy tûnt a szerencsére nem lehet panasza a paksi játékosoknak, miután a megnyitót követõ sorszámhúzáson mindketten kis számot vehettek elõ a borítékból, ami azt jelentette, hogy a kisebb elõnynek számító világos színnel vágnak majd a versenynek. Hogy a szerencse forgandó, arról hamar meggyõzõdhettek fiataljaink amint kiderült, a mezõny két legerõsebb játékosával kezdik a pénteki elsõ fordulót. Berkes Ferenc a tavalyi gyõztes Almási Zoltánt, míg Ács Péter a verseny legmagasabban rangsorolt nagymesterét az indiai Harikrishna kapta ellenfélül. A harmadik táblán a kínai Wang Yue és az ukrán Efimenko Zahar ültek asztalhoz.

Leggyorsabban a Berkes - Almási játszma fejleményei okoztak izgalmat a nézõk soraiban. A megnyitólépéseket villámgyorsan pakolták ki a játékosok egy hosszú ismert változatban, amikor a 17. lépésben Berkes elnézett egy finom közbeszúrást ami után gyaloghátrányba és magasabb szinten vesztett pozícióba került. A játszma ugyan csak a negyvenedik lépésben ért véget, de a hátrány ledolgozására nem volt esélye a paksiak olimpikonjának. Az Ács - Harikrishna mérkõzésen nagy elméleti párbajt kísérhettünk figyelemmel, sötét az elmélet által ismert gyalogáldozatos változatot az ún. Marshall-cselt választotta. Péter aki korábban rendre elkerülte ezt az éles és hosszantartó védekezést igénylõ változatot, most talán taktikai okokból felhúzta a kesztyût. Mindkét játékos jelentõs idõt szánt a hadállás bonyodalmainak számítására, az indiai nagymester egy tipikus áldozattal fokozta a támadását. Péternek - aki kitûnõ taktikus - nem volt igazán ínyére a kialakult szereposztás és sok idõt használt el a védelmi lehetõségek feltárására és fokozatosan idõzavarba került. A nehéz állás és az idõzavar gyilkos párosítás a sakkban, ezt igazolta ez a játszma is. Mire az idõellenõrzéshez jutott az összecsapás, átütött az indiai támadása és Péter a 42. lépésben kapitulált. A harmadik pár kevésbé töltötte élesre a fegyvert, a gyors vezércserét követõen a kínai Wang kisebb térelõnnyel rendelkezett, ennek ellenére Efimenko gond nélkül szállította a döntetlent.

Az elsõ nap mérlege a harci szellemet illetõen kellemes meglepetéssel szolgált, hasonló versenyeken nemritkán az utazás fáradalmaira hivatkozva békülékeny rajtot vesznek a játékosok. A második forduló párosítása újabb hazai rangadót tartogat, miután Almási, Ács ellen vezeti majd a világos bábokat. Berkes a kínai Wang ellen sötét színnel ül asztalhoz, míg a "legszerencsétlenebb" sorszámmal játszó indiai második sötét játszmáját vezeti majd Efimenko ellenében.

Molnár Béla