III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 9. forduló értékelése

Almási az élen

A kilencedik, utolsó elõtti játéknapon célegyenesbe fordult a mezõny a III. Marx György emlékversenyen. A finisben úgy tûnik még is csak a húszéveseké világ. Almási nyerte a rangadót az Korcsnojjal vívott párviadalban és Berkes megízlelve a gyõzelem ízét, immár második alkalommal fogadhatta a gratulációt, ezúttal a mezõny legnagyobb értékszámú versenyzõje Emil Sutovszkijtól. Az indiai "mágus" Sasikiran, Ács Pétert bûvölte eredményesen, úgyszintén második gyõzelmét könyvelve el a hajrában.

Korcsnoj alaposan elfáradt a verseny végére, a második sorozatban már nem igazán tudott lépést tartani a fiatalokkal. Legendás szívósságával ugyan tartotta a pozícióját, de a táblán mutatott játéka jócskán elmaradt az elsõ körben látottaktól. A döntõ természetesen az egymás elleni összecsapás volt. Almási kedvenc fegyverét a vezérindiai védelmet választotta, ez a rugalmas megnyitás biztosítja az egyensúlyt. Zoli - tekintettel ellenfele életkorára - a hosszú fáradtságos harcban bízott, ahol a fizikális tényezõk is szerephez jutnak. Korcsnoj átlátott a szitán és agresszívebb játékot kezdeményezett, ám ezzel jelentõs kockázatot vállalt. Almási ügyesen védekezett és egy pozíciós minõségáldozattal leszerelte ellenfele támadását, majd fokozatosan felülkerekedett. Korcsnoj állása több sebbõl vérzett és fokozatosan gyengült az ellenállása, míg a mérkõzés hatodik órájában végleg reménytelenné vált a pozíciója, eldõlt a rangadó.

Berkes hét perces késéssel érkezett a fordulóra, majd lendületesen kipakolta a grünfeld védelem centrumképzõ változatát. Emil Sutovszkijnak szintén otthonosan mozog ebben a szisztémában, de ezen a versenyen semmi nem ment neki. Feri tért el elõször a kitaposott ösvényrõl - elmondása szerint a táblánál rögtönözve - és kisebb elõnnyel zárta a megnyitási küzdelmet, majd türelmesen fokozta elõnyét. Sutovszkij taktikus versenyzõ, akinek nincs igazán ínyére a pozíciós tili-toli és hamar elvesztette a türelmét amivel csak rontott helyzetén. Feri bástyáival betört hadállásába és ez eldöntötte a játszma sorsát. Berkes újabb gyõzelmével a táblázat negyedik helyére ugrott, ami már tisztes helytállást jelent a tavalyi ezüstérmestõl.

Az Ács- Sasikiran játszmában a spanyol megnyitás Csigorin változata került terítékre. A zártan induló játszmában Péter egy tisztáldozattal igyekezett megbontani ellenfele hadállását, de Sasikiran elhárítva az áldozatot kifogta a szelet a támadás vitorlájából, a hadállás leeresztett és a hirtelen szélcsendben jókora hullámmal érkezett az elsöprõ erejû ellentámadás. Péter ellenérték nélkül gyalogot vesztett és az indiai gyõzelmével megerõsítette harmadik helyét a versenyben.

Az utolsó forduló elõtt még nyitott a verseny gyõzelem kérdése, de Almási már túl van a kanyarban elõzésen és most a nagy Viktornak kell vállalnia a kockázatot. Kérdés, hogy Sutovszkij elleni csatájához van-e még tartaléka?

A 9. forduló eredményei:

Korcsnoj (svájci, 2619) - Almási Zoltán (2628) 0 - 1
Berkes Ferenc (2617) - Szutovszkij (izraeli, 2665) 1 - 0
Ács Péter (2525) - Sasikiran (indiai, 2642) 0 - 1

Molnár Béla