III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 8. forduló értékelése

Kettõs paksi siker

A papírforma sárba tiprása, döbbenetes fordulatok, három kiélezett késhegyig menõ küzdelem, három parádés döntésre vitt játszma. Ezek a vitathatatlanul legizgalmasabb játéknap történései címszavakban. Kétség nem fér hozzá, hogy a nyeretlenek nagy napja volt a III. Marx György emlékverseny nyolcadik fordulója. A versenyben eddig teljes pont híján álló három sakkozó megtáltosodott, "rémuralmukká" vált a nyolcadik játéknap, mindhárman gyõztesen álltak fel az asztaltól. Vaskos meglepetések a hajrában.

Bár a hasonló versenyek sorában - a küzdelem és az eldõlt játszmák számát illetõen - a paksi hat résztvevõs torna üde színfoltot jelentett már tavaly is, az idei verseny a legoptimistább várakozást is felülmúlja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a verseny táblázata ahol jól látható, hogy a 8. fordulót követõen már minden játékos elvesztette veretlenségét és a hátra lévõ két fordulót tekintve, még minden helyezés sorsa nyitott.

Az élen álló Korcsnoj, Berkes elleni mérkõzésén katalán vezércsellel nyitott. Ez a megnyitás a paksi sakkozó repertoárjában is gyakori vendégnek számít, így a "szervafogadásnál" Feri otthonosan mozgott. A játszma a 9. lépésig egy Portisch - Szokolov 1995-ben váltott - egyébként gyors békekötést eredményezõ - parti nyomán haladt, amikor is Korcsnoj elunta az alapvonali játékot és eltekintve a sablon megoldástól befutott a hálóhoz. Berkes nem illetõdött meg túlzottan és az új helyzetben jól reagált, váratlan gyalogáldozattal kontrázta meg neves ellenfele tervét. A láthatóan meglepett svájci bajnok hosszas töprengés után, más megoldás nem lévén hálóba gabalyodott könnyû tisztjei megmentésére, kénytelen volt elfogadni a felkínált áldozatot. A következmény már a nézõk számára is egyértelmû volt, a nagy Viktor anyagi hátrányos pocsék pozícióba került. Feri pontos játékkal könyörtelenül érvényesítette elõnyét és megszerezte elsõ gyõzelmét a tornán. A szerencse fordító kabala talán épp -Feri edzõje - Csom Istvánnak látogatása volt ezen a napon. Tény a fiatal legény szárnyalt a játszmában.

Mi történt Korcsnojjal? Elhagyta talán a szerencséje? Nem! Korcsnojt mint mindíg most is kedvelik az égiek. Riválisa Almási, a lehetõség küszöbén szintén botlott az indiai Sasikirannal szemben. Így az élen a helyzet mit sem változott, eltekintve attól a Korcsnoj számára nem éppen mellékes körülménytõl, hogy már csupán két forduló áll rendelkezésre az üldözõnek a hátrány ledolgozására.

Almási egyszerûen beleszaladt az ellenfele elõkészített házi változatába. Sasikiráan alaposan felkészült erre a mérkõzésre és a játszma sokáig az általa tervezett koreográfia mentén haladt a szicíliai védelem Rauzer változatában. Zoli pontosan játszott, de ellenfele amint a játszmát követõ elemzés során kiderült specialistája a változatnak és a táblán történt lépéseket korábban hosszú heteken át tanulmányozta elemzõtársával. Az indiai, Almási bizonytalan reagálását egy kis kombinációval használta ki és a lebonyolítás végén könnyen nyerhetõ végjáték alakult ki, ahol már nem volt mentség.

A Sutovszkij - Ács játszma forgatókönyvében sajátos szerepcsere valósult meg. Péter az elõzõ napon jó állásból vesztett, gondolta - most inkább rossz állásból nyer! A tréfát félretéve, Sutovszkij jelentõs térelõnyhöz jutott a megnyitást követõen, így Péternek kellemetlen leszorított állásban kellett tartania a pozíciót. Türelmesen "drótozgatta" hadállását, míg az izraeli elvesztette a türelmét és elõkészületlenül áldozott. Épp ez a stratégiailag és lélektanilag is helytelen döntés adott esélyt a tétlen várakozásra kárhoztatott sötét haderõnek a kibontakozáshoz. Világos hamar ellõtte a puskaporát és kifulladt serege számára csak a megadás maradt. Black is OK! - mondaná Adorján nagymester. Mindhárom játszma sötét gyõzelmével zárult.

Az esti programban kispályás labdarúgó mérkõzés szerepelt, a résztvevõk dicséretére legyen mondva egyedül a korkedvezménnyel