III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 7. forduló értékelése

Korcsnoj ismét az élre vágott

Nem lehet panasza Korcsnojnak a szerencsére, az utóbbi fordulókban legendás szívóssága mellett, a Fortunával kötött barátsága is megbonthatatlannak tûnik a III. Marx György emlékversenyen. Ismét nehéz állásból menekült, sõt ellenfele idõzavarát kihasználva, teljes pontot kasszírozott a vasárnapi 7.fordulóban. Ezzel a váratlan pontszerzéssel Korcsnoj hatalmas lépést tett a torna megnyerése felé, hiszen a hátralévõ három fordulóban két alkalommal is a világos színeket vezetve ül asztalhoz.

Találkozójuk Ács Péterrel a fehér bábukat vezetõ paksi fiú számára indult jól, miután Korcsnoj a szokottnál gyorsabban lépegetett kedvenc nyílt spanyoljában, hamar eljutottak a játszma 16. lépéséhez. Itt Péter ügyesen eltért a korábban játszott folytatástól és Korcsnoj pontatlan játékát kihasználva jelentõs álláselõnyhöz jutott. Sötét királya a tábla közepén rekedt, világos kedvére való állásban válogathatott a támadó lehetõségek közül. Péter legfõbb erénye, hogy kitûnõen számol a taktikus állásokban és a gyenge király számára; mint bikának a vörös posztó... Ám Korcsnoj, mintha megbabonázná ellenfeleit, azok sorra puskázzák el ellene a jobbnál jobb lehetõségeket. Most sem történt ez másként. Péter nem találta el a helyes tervet és még vezért is cserélt, amivel végképp elillant elõnye. Az idõzavarban Korcsnoj szigorú precizitással használta ki a centrumgyalogjaiban rejlõ lehetõséget és a 65. lépésben megszerezte negyedik gyõzelmét.

A Berkes - Almási mérkõzésen az angol megnyitásban mindössze 17 lépéspár született döntetlen, ami talán az elsõ kijátszatlan mérkõzése a tornának. Berkes respektálta Almási kitûnõ formáját és óvatosan kezdett, majd miután a kialakult pozíció nem igazán ihlette meg a paksiak elsõ táblását, egy döntetlen ajánlattal "faggatta" ellenfelét a pozícióról. Almási néhány pillantást vetett Korcsnoj siralmas királyállására és úgy döntött, hogy ezúttal nem kockáztat; némi töprengés után a taktikázás mellett döntött és elfogadta a békejobbot.

A Sasikiran - Sutovszkij találkozó a csalódott versenyzõk mérkõzése volt. Sasikiran még nyeretlen, és Sutovszkij számára már elment a hajó... Persze, az Élõ Árpád matematikus által kifejlesztett és róla elnevezett élõpont számítás minden játszmát tét mérkõzéssé tesz, hiszen a teljesítménytõl függõen változik a versenyzõk értékszáma, így az egyes játszmák eredménye alapeleme a számítási rendszernek. A 2600 felettiek "klubja" már a profik világa, míg a 2700 élõpontosok alkotják a sakkvilág elitjét. 2800 felett egyetlen sakkozó Garry Kaszparov nevével találkozhatunk, akit 2812 élõponttal jegyeznek. A sakkozás történetének egyik legnagyobb egyénisége a teljes sakkvilág sajnálatára épp idén, 42 évesen jelentette be visszavonulását, 2851 élõponttal õ állította fel a rekordot 2000-ben. Sutovszkij 2665 ponttal közel van a legnagyobbak klubjához, ezen a versenyen azonban aligha kerülheti el az élõpont vesztést. Látványos és ötletgazdag játékából a paksi tornán kevesebbet mutatott, néhány játszmában könnyelmûen és felületesen sakkozott, valójában formán kívüli a játéka. Sasikiran nem sok mozgásteret adott az izraeli nyerési törekvéseinek, az indiai stílusa egyébként is sajátos, finom pozíció játékán könnyen megtörhet az erõszakos játék. Játszmájuk kiegyenlített állásban a 21. lépésben döntetlennel zárult.

A 7. forduló eredményei:

Berkes Ferenc (2617) - Almási Zoltán (2628) döntetlen
Sasikiran (indiai, 2642) - Szutovszkij (izraeli, 2665) döntetlen
Ács Péter (2525) - Korcsnoj (svájci, 2619) 0 - 1

Molnár Béla