III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 5. forduló értékelése

Félidõ a paksi tornán

Az ötödik fordulóval lezárult a III. Marx György emlékverseny elsõ félideje. Korcsnoj megõrizte vezetõ pozícióját, a verseny gyõzelemért folyó versenyfutásban a jelen helyzetben leginkább Almási Zoltán veszélyeztetheti a svájci nagymestert, de Emil Sutovszkij feltámadására is sokan esküsznek. Az ötödik játéknap legnagyobb érdeklõdéssel kísért összecsapása az Almási - Korcsnoj játszma kölcsönös taktikázással indult. Almási tekintettel riválisa félpontos elõnyére, a bombabiztos francia-védelmet várta, de Korcsnoj öreg róka, megint ravaszul csavart egyet a labdán. A királygyalog lépésre a nyílt megnyitások felé irányította a játékot 1.-e5 válasszal, Almási némi töprengés után eltért a kedvelt spanyoljától amiben pedig legutóbb a magyar bajnokságon Portisch ellen nyert szépségdíjas játszmát. Választása az olasz megnyitásra esett és a játszma sokáig õt igazolta, Korcsnoj mélyen eltöprengett a középjátékban és gondterheltnek látszott, idõnként türelmetlenül dobolt ujjaival az asztalon. Ez utóbbi gesztusa nem aratott sikert Almásinál, aki reklamált is a versenybírónak. Sorry! - mondta kurtán Viktor, majd néhány perc múlva ismét elfeledkezve magáról az asztalon kocogtatta körmeit, õrületbe kergetve ellenfelét. Pedig õ is érzékeny az ilyesfajta figyelem elterelõ manõverekre. Anno a Petroszjan ellen vívott ogyesszai párosmérkõzésén - midõn ellenfele a spiritiszta mutatványnak beillõ asztalrezegtetéssel próbálkozott - alaposan rendre utasította Petroszjant.

Eközben a sakktáblán inkább az idõs nagymester érezhette magát zavartnak, Almási fokozatosan fölényes pozícióhoz jutott. Ám az idõzavaros kapkodásban több nyerõ esélyt mulasztva, a magyar fiú végül elforgácsolta elõnyét és amikor az idõellenõrzés a végéhez érkezett, csupán egy tökremi bástyavégjáték árválkodott a táblán.

Korcsnoj megrögzött harcos. Ismert történet, hogy amikor Kubában rendezték az olimpiát a nagymesterek több szimultánt is adtak. Szinte valamennyin részt vett egy szenvedélyes sakkozó: Che Guevara... Minden szovjet döntetlent engedett neki... Ám Korcsnoj "szigorúan" játszott ellene és legyõzte õt.

Berkes Feri szintén a meglepetés fegyvert húzta elõ és életében talán elõször, Aljechin védelmet játszott. Sutovszkij ugyan pozíció elõnyhöz jutott, ám nem igazán érezte az állást és elõnye hamar elolvadt, Feri értékes döntetlent szerzett.

A Sasikiran - Ács játszma zártan indult és Péter ezúttal óvatosan játszott. Az elmélet által jól ismert változatban az egyensúly megmaradt és a 42. lépésben döntetlenül végzõdött a harmadik találkozó is, csakúgy mint az elsõ fordulóban.

A pénteki szabadnapot követõen folytatódnak a küzdelmek, kérdés, hogy az élen álló 74 éves svájci nagymester, fizikálisan hogyan bírja majd a versenyt a nyomában lihegõ fiatalokkal.

Molnár Béla