III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 4. forduló értékelése

Korcsnoj mesterhármasa

A III. Marx György emlékverseny 4. fordulójában a veterán svájci nagymester Viktor Korcsnoj sorozatban harmadik gyõzelmét aratta. Ezúttal a mezõny legnagyobb értékszámmal rendelkezõ versenyzõje, az izraeli Sutovszkij kellett meghajoljon a rutinos öreg harcos elõtt.

Viktor Korcsnoj, akirõl 1975-ben a Karpovval vívott világbajnoki mérkõzés kapcsán azt hangoztatta a szaksajtó, hogy a hatvanas években volt pályája csúcsán és csillaga már leáldozóban van, legyõzõjét a nálánál két évtizeddel fiatalabb Karpovot túlélte a sakktáblán. Míg a XII. világbajnok már csak bemutató tornákon szerepel, az akkori párosmérkõzés vesztese Korcsnoj sokadik virágzását éli, ötödik évtizede áll a világ élvonalában. A paksi szervezõk bravúrja, hogy az élõ sakklegenda játékát ismét élõben csodálhatjuk és a mutatott játék alapján elismeréssel adózhatunk a ténynek; a legenda tovább él.

Az ellentámadás nagymestereként emlegetett klasszis tavaly kimerítõ leckét adott a fiataloknak, ám az izraeli Sutovszkij akkor kimaradt az óráról. Az elsõ "pótvizsga" jól indult az újfiúnak, a megnyitásban tökéletesen adta vissza a tananyagot, sõt már-már rápirított mesterére aki túl könnyû kérdésekkel vizsgáztatta. Ám amikor a neveletlen fiatal könnyelmûen át akarta venni az irányítást, a Tanár Úr rácsapott a katedrára és a megszeppent diák nem kerülhette el a bukást. Játszmájuk fordulatos küzdelmet hozott, Korcsnoj jobban bírta idegekkel és Sutovszkij könnyelmû tisztáldozatát követõen, könnyedén szerelte le a támadást. A végjátékban a tisztelõny érvényesítése csak technika kérdése volt, annak pedig igazán nincs híján a "Nagy Öreg".

Berkes Feri két vereség nyomasztó terhével a lelkén ült asztalhoz a negyedik játéknapon az indiai Sasikiran ellen. A vereség után a legjobb gyógyszer a gyõzelem, ám néha csak a fájdalom csillapítására futja és a megcsappant önbizalom helyreállítására megfelelõ egy döntetlen is. Ezt a receptet követte Feri is és az elõzõ napi vakmerõ játék után, most óvatosabban építette fel az állását. Sasikiran, - az addig üssd a vasat amíg meleg!- mondást követve sötéttel is megpróbálta zavarba hozni a rossz lelkiállapotban játszó ellenfelét, de próbálkozását a paksiak örömére nem koronázta siker és a játszma a 33. lépésben döntetlennel zárult.

Az Ács - Almási párharc is csemegének ígérkezett a sakk-kedvelõk számára. A két fiatal a csapatbajnoki mérkõzéseken már jó néhány alkalommal találkozott egymással és bár Almási mérlege kedvezõbb az összehasonlításban, Péter világossal veszélyes ellenfélnek ígérkezett. A játszma megnyitása a divatos vezérindiai-védelemben zajlott. Péter támadást szimatolt a sötét király ellen és felégetve maga mögött a hidakat rárontott ellenfelére, de figyelmen kívül hagyott egy erõteljes vezérszárnyi ellenjátékot és támadása kifulladt, ami a játszma elvesztését jelentette. Ezzel Almási felzárkózott Korcsnoj mögé, ami izgalmakat igér az 5. fordulóra, ahol Almási-Korcsnoj mérkõzés zárja majd az elsõ félidejét a versenynek.

A 4. forduló eredményei:

Ács Péter (2525) - Almási Zoltán (2628) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 36)
Berkes Ferenc (2617) - Sasikiran (indiai, 2642) döntetlen (Angol megnyitás, 33)
Korcsnoj (svájci, 2619) - Szutovszkij (izraeli, 2665) 1 - 0 (Angol megnyitás, 68)

Molnár Béla