III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 3. forduló értékelése

Korcsnoj az élen

A harmadik játéknap sem okozott csalódást a sakkjáték szerelmeseinek a III. Marx György emlékversenyen. A játékosok mellett a nézõk is egyre inkább belemelegednek a versenybe, aminek nem csak az idõjárás változás az okozója, mint inkább a játszmákban tapasztalt küzdelem hõfoka. Tény hogy a 15 órától kezdõdõ fordulókon kezd benépesülni a paksi fõiskola díszelõadója.

A sakkjáték sajátossága, hogy az internetes közvetítésnek köszönhetõen a legkényelmesebb sakkbarátokat is lehetõség nyílik bevonni a játszmák élvezetébe, legyen akár a világ másik felén, méghozzá ahol a leginkább jól érzik magukat; a saját otthonukban. Az ún. online közvetítés amely a verseny honlapjáról (www.ase.hu/marxgy) érhetõ el, több ezer érdeklõdõt vonz az egyes fordulókon, különösen a mindenki kedvencének számító Korcsnoj játszmáit kíséri nagy érdeklõdés. Tegyük hozzá; méltán! A 74 éves sakkmatador az utóbbi két fordulóban "lemészárolta" fiataljainkat és máris az élre állt. Bár a versenynek még koránt sincs vége, az már látható, hogy a nagy Viktor elemében van Pakson.

A Berkes - Korcsnoj összecsapáson a fiatal paksi bátran játszott, talán túlságosan is, amikor a legnagyobb védekezõ hírében álló Korcsnojnak három gyalogot áldozott a támadás érdekében. Korcsnoj amint kiderült nem kedveli a meseszámokat és megelégedett két gyalog leütésével is, megerõsítette a hadállását és azután tényleg nem volt mese! Feri a leegyszerõsödött sima gyaloghátrányos állásban akceptálta ellenfele végjáték technikáját és eltekintve a reménytelen folytatástól, feladta a játszmát. Ez a gesztusa kissé megzavarta a hírközlést, sokan döntetlen eredményt regisztráltak, míg az elemzõterembõl kifelé sietõ Berkes Feri tisztázta a történteket.

Sasikiran - Almási párharcban sötét kisebb javítással élt egy divatos változatban, fejlõdési elõnyhöz jutott és megragadta a kezdeményezést. Az indiai versenyzõ idõben kapcsolt és pontos játékkal tartani tudta a pozíciót, néhány egyszerûsítõ csere a szimmetrikus gyalogállásban elegendõnek bizonyult a kiegyenlítéshez és a játszma a 30. lépésben döntetlennel zárult.

Az Ács - Sutovszkij párharc a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában igazi csemegének számított. Ács Péter eddigi legnagyobb skalpját Lékó-ét épp ebben a változatban szerezte a 2002 Tehetség és Kurázsi versenyen. Két taktikus kemény csatáját élvezhette a közönség. A játszma sokáig az elmélet által kitaposott ösvényen haladt, míg Sutovszkij a 15.lépésben eltért az ismert folytatástól, majd egy gyalogáldozat mellett döntött. Péter felhúzta a kesztyût aminek eredményeként egy nehezen áttekinthetõ pozíció alakult ki a középjátékban. Világos királya csiklandós helyzetben maradt és Sutovszkij mindent elkövetett, hogy hozzáférjen Péter hadállásához. A játszma az idõzavarban a villámkezû izraeli elõnyét hozta, ám a 41 lépést feleslegesen gyorsan tette meg, elmulasztva ezzel egy nyerõesélyes folytatást. Péter megragadta a kínálkozó lehetõséget, hiába váltotta át ellenfele a gyalogját vezérré, a paksi fiú örökös sakkal biztosította a döntetlent.

A 3. forduló eredményei:

Sasikiran (indiai, 2642) - Almási Zoltán (2628) döntetlen
Ács Péter (2525) - Szutovszkij (2665) döntetlen
Berkes Ferenc (2617) - Korcsnoj (svájci, 2619) 0-1

Molnár Béla