III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 2. forduló értékelése

Három világos gyõzelem

Éles összecsapásokat és három világos gyõzelmet hozott a III. Marx György emlékverseny második játéknapja. Vérpezsdítõ küzdelem jellemezte a forduló játszmáit, ami az Almási - Berkes találkozóban már a megnyitásban megkezdõdött a Honvéd éltáblás nagymestere egy tisztáldozatos, éles változatban elõkészített nagyerejû újítással lepte meg a paksiak klasszisát. Berkes a táblánál hosszas gondolkodás után sem talált meggyõzõ felállást ellenfele házi változatára és a világos vezérszárnyi gyalogok biztosították Almási gyõzelmét.

Ács Péter nehéz lélektani hátránnyal ült asztalhoz Viktor Korcsnoj ellen, aki a tavalyi tornán mindkét alkalommal legyõzte olimpikonunkat. Korcsnoj a megnyitásban nem tûnt meggyõzõnek, Péter ötletes gyalogáldozattal kavart és kényelmes játékhoz jutott. A végjátékhoz közeledve úgy tûnt pontosztozkodással zárul a "mumus" elleni mérkõzés, amikor is egy pontatlan folytatás eredményeként, hirtelen a nagy Viktor ölébe hullott a pont. Korcsnoj szokása egyébként, hogy a játszma alatti frissességét biztosítsa, általában kihagyja az ebédet a programból és miután ellenfelét részben "elfogyasztotta", teátrális mozdulatok kíséretében felbontja a magával hozott banánját is. Ha a mérkõzés elhúzódik a "nagy Öreg" nejlonzacskójából elõkerül a csodafegyver is; a csokoládé.

Sutovszkij második világos partiját játszotta ezúttal az indiai "kis ember" Sasikiran ellen. A találkozó az elsõ játszmához hasonlóan a spanyol megnyitással indult, ami az izraeli játékos kedvenc fegyvere. Az indiai ügyes felépítést talált a megnyitásban és a támadást erõszakoló ellenfele kis híján túlfeszítette a húrt, ami a külsõ szemlélõk számára is nyílván valóvá vált. Amint hátrányosra fordult a helyzete, Sutovszki izgett-mozgott a széken, oda-oda pisszegett a játszmáját befejezõ Korcsnojnak, aki a szokásosnál kissé hangosabban diskurált. Ám amint fordult a kocka, az izraeli nagymester nyugodtan hátradõlt székében, kedélyesen körül pillantott, még a közelgõ idõzavar sem okozott problémát számára. Bár az órája már csak másfél percet mutatott, minõség elõnyét lelkesen próbálta érvényesíteni, egy elmélet által ismert "hulla remi" állásban. Az indiai, a szabályok értelmében igényelhette volna a döntetlen megállapítását, de mint ahogy 2000-ben a Lékó-Kramnyik rapid találkozón, itt sem történt meg a remi igénylés, ezért amikor Sasikiran gondolkodási ideje elfogyott a verseny fõbírája Verõczi Zsuzsa kénytelen volt megállapítani a vesztést. Elképesztõ hiba egy világklasszis versenyzõtõl, szabályismeretbõl bukott el ezen a mérkõzésen.

A 2. forduló eredményei:

Almási Zoltán (2628) - Berkes Ferenc (2617) 1 - 0
Korcsnoj (svájci, 2619) - Ács Péter (2525) 1 - 0
Szutovszkij (izraeli, 2665) - Sasikiran (indiai, 2642) 1 - 0

Molnár Béla