III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 6. forduló értékelése

"Alma" kitette az indexet

A pénteki szabadnapot követõen a hat résztvevõs sakk tornán kezdetét vették a visszavágó mérkõzések. A nap sláger mérkõzésének az Almási - Sutovszkij párharc ígérkezett. Zoli nagy játékkedvvel ült asztalhoz ezen a napon is, miután Verõczi Zsuzsa nagymesternõ a verseny fõbírájája pontban 15 órakor elindította az órákat, a két sakkozó villámgyorsan kidobálta a szicíliai védelem Szvesnyikov változatának alapállását. Ez a védelem jórészt lerágott csont a sakkelmélet számára, ahol a fõváltozatok ismerete kávéházi pancserek számára tartogatott mentõkérdésnek számit. Sötét aktív játék lehetõsége - amit ez a védelem nyújt - sok hívet szerzett az orosz nagymesterrõl elnevezett változatnak. Emil Sutovszkij is a neves hívek közül való, ezen a tornán Ács Péter ellen már bevetette a "Szvesit" és újításának köszönhetõen kitûnõ álláshoz is jutott. Ezen felbátorodva ismét elõhúzta a régi fegyvert, ám ezúttal a megnyitás meglehetõsen balul sült el. Almási taktikusan saját fegyverét fordította az izraelinek, egy tisztáldozatos változattal átvette a játék irányítását, védekezésre kényszerítve a mezõny legmagasabb értékszámú játékosát. Szutovszkij rövid töprengés után egy újítást hozott, visszaadva a tisztet gyaloghátrányt vállalt bízva abban, hogy cserébe ismét kézbe veheti majd az események irányítását. "Alma" kitûnõen reagált - akár egy spanyol torreádor - kitért az öklelés elõl, királyával egy szokatlan gondolatot követve, hosszú oldalra sáncolt. Sötét ezt a pofon egyszerû tervet vélhetõen figyelmen kívül hagyta, stratégiailag eldõlt a játszma, sötét törvényszerûen játék nélkül maradt és csak idõ kérdése volt a kegyelemdöfés.

Almási lenyûgözõen könnyed játéka nehéz helyzetet teremtett a versenyben vezetõ Korcsnoj számára, akinek ezen a napon nagyon nem ment a játék. A megnyitásban túl óvatosan játszva, nehézkes, zárt felépítést alkalmazott az indiai ellen, aki gond nélkül egyenlített ki és míg a svájci bajnok lassan kibontakozó királyszárnyi játéka meglehetõsen dadogósra sikeredett, Sasikiran másik szárnyon vezetett ellenjátéka gyalognyeréssel zárult. Korcsnoj úgy tûnt - nem elõször a versenyen - nagy gondba került! "Semmi baj! az néki a tulajdonsága, Hogy ha nõ veszélye, nõ a bátorsága" Valóban, a Toldiból vett hasonlat pontosan jellemzi Korcsnoj személyiségé. Az indiai szinte az egész játszmában elõnyben volt, a küzdelem már a hetedik órájába lépett, ám a veterán nagymester tartotta az állást és ugyan már csak két percet mutatott az órája, ám a fáradhatatlan Viktor pontos játékkal döntetlenre vezette a játszmát. Nagy mentés volt!

A paksi fiatalok rangadója - csak úgy mint az elsõ fordulóban - óvatos játék mellett döntetlennel zárult. Ács váratlanul nem a kockázatos királyindiai védelmet, inkább a jó öreg vezércselt választotta ott is kicsit eltérve a korábbi játszmáitól. Feri is óvatos volt, veszélyt szimatolva biztosította állását, a játszmát így leginkább a fogás keresés jellemezte. A pontszerzés, csakúgy mint Sasikiran esetében továbbra is várat magára.

A jelen állás alapján Almási felzárkózott Korcsnoj mellé és játékát figyelve az index továbbra is kint maradhat, esély van rá, hogy lendülete az elõzést is lehetõvé teszi. Korcsnojt persze sosem lehet leírni, most rajta a sor, hogy újabb fokozatra kapcsoljon.

A 6. forduló eredményei:

Almási Zoltán (2628) - Szutovszkij (izraeli, 2665) 1 - 0
Korcsnoj (svájci, 2619) - Sasikiran (indiai, 2642) döntetlen
Berkes Ferenc (2617) - Ács Péter (2525) döntetlen

Molnár Béla