III. Marx György Emlékverseny
Paks, 2005. június 11-22.
  2005 :: 1. forduló értékelése

A parádés párosítás, izgalmas rajtot ígért már a vasárnapi elsõ fordulóban a III. Marx György emlékversenyen. Pakson szombaton este tartották meg az emlékverseny megnyitóját, Horváth Miklós, a Paksi Atomerõmû Rt. karbantartási igazgatója köszöntötte a vendégeket, üdvözölte a verseny meghívott résztvevõit, ahol a 74 éves Viktor Korcsnojt vastaps köszöntötte. A tavalyi verseny gyõztese a megnyitót követõ párosításon az ötös rajtszámot húzta, így az elsõ fordulóban az indiai Sasikirannal került párba. A torna legmagasabb értékszámú sakkozója Emil Sutovszkij az Európa-bajnok és junior világbajnok izraeli nagymester a sorszámhúzásnál is tartotta a papírformát; szerencsés kézzel az egyes rajtszámot emelte ki a borítékból. Ez a szabályok értelmében két egymást követõ világos játszmát jelent számára az elsõ két fordulóban, ami a legoptimálisabb kezdet. Ellenfele a magyar ranglista harmadik Almási Zoltán lett, akinek a borítékja - nem kis bosszúságára - a hatos sorszámot rejtette. A harmadik párt, a hazai rangadó Ács - Berkes találkozó jelentette. Berkes a legszerecsétlenebbnek számító négyes számot választotta, ami két sötét csatát jelent a rajtnál, míg Ács Péternek utolsó húzóként a megmaradt hármas szám jutott, így kapta csapattársát ellenfélül a kezdethez.

Az élesre sikeredett párosítás, izgalmakban bõvelkedõ rajtot hozott az elsõ fordulóban. Az izraeli Sutovszkij esetében csak az idõzítés volt a kérdés, hogy mikor "borítja fel a táblát" egy tõle megszokott tisztáldozattal, miután Almási királya közelébe jut. A fenti forgatókönyv beteljesedni látszott a mérkõzésen, miután 40 perces gondolkodást követõen megvillant a penge Sutovszkij kezében. Igaz a partit követõ elemzésben, a rendkívül éles állásban tervezett tisztáldozata lyukasnak bizonyulhatott volna, ha Almási - a kölcsönös hallucináció következtében - nem a döntetlent eredményezõ lépésismétlést választja.

A hazai pár, Ács és Berkes a baráti kézfogást követõen azonnal kést rántott, pillanatnyi kétséget sem hagyva a küzdelem kérdésében. A megnyitásban Berkes otthonosabban mozgott és könnyedén tért ki a szúrások elõl, majd egy visszavágást követõen érezhetõ elõnyhöz jutott.Ács Peti a nehéz helyzetekben rá jellemzõ találékonysággal keresett és talált taktikai ellenesélyeket és Berkes hibáját kihasználva kis híján kiütötte a fegyvert ellenfele kezébõl, tisztelõnyhöz jutott. A befejezõ szakaszban Berkes ellenfele bizonytalan királyát célozva meg, örökös sakkal mentette a fél pontot.

Korcsnoj sötéttel is ambiciózus játékkal kezdett, bár lassabbnak bizonyult ellenfelénél, ezért a megnyitást követõen jelentõs idõhátrányba került. A táblán is kissé hátrébb szorította õt a fiatal indiai, aki az elõny fokozásán töprengve maga is jelentõsen fogyasztotta az idõt. A játszma csúcspontjához közeledve, mindketten jelentõs idõzavarban szaporázták a lépéseket, amikor is a veterán Viktor - egy lépésének nagyobb nyomatékot adva - jókora csapást mért az idõmérõ szerkezetre, ami ettõl egyszerûen kikapcsolt. Az ominózus jelenet az idõzavar csúcsán, jókora jelenlétet követelt a verseny fõbírájától, ez alighanem a legnagyobb rémálom ami történhet a versenybíróval. A rövidebb szünetet követõen Verõczi Zsuzsa nagymesternõ egy tartalékóra beiktatásával ismét uralta a helyzetet és folytatódhatott a párharc. Korcsnoj kisebb anyagi elõnyhöz jutott a folytatásban de az indiai Sasikiran aktív könnyûtisztjeivel könnyedén tartotta az egyensúlyt, így a harmadik mérkõzés is pontosztozkodást eredményezett.

Az elsõ forduló eredményei:

Szutovszkij (izraeli, 2665) - Almási Zoltán (2628) döntetlen
Sasikiran (indiai, 2642) - Korcsnoj (svájci, 2619) döntetlen
Ács Péter (2525) - Berkes Ferenc (2617) döntetlen

Molnár Béla